Kærlighed

Du må ikke lege med hjerter

Du må lege med dig selv, med din CandyCrush eller med din hund. Men du må ikke lege med andres hjerter og knuse dem for sjov.

For at få sit hjerte knust er som at drukne. Som at synke nedad med bly om benene, se vandet samle sig over én mens man vidner lyset forsvinde. Som at få en bold sparket i maven eller som når frosten glider hen over landet og dræber alle blomsterne.

Det er det mest smertefulde, jeg er blevet udsat for, men alligevel noget jeg håber, alle vil opleve.

Hvorfor? Fordi man bliver så empatisk, når man selv prøver det.
Menneskers evne til at udvise empati bunder i evnen til at kunne genkalde følelser fra tidligere erfaringer, og har man ingen tidligere erfaringer, kan man ikke vide, hvordan det er. Først når man selv får sit hjerte knust, forstår man, hvorfor man ikke må lege med andres – og hvorfor man skal passe på sit eget.

Jeg har aldrig forstået moden i at være en ’spiller’. Tillykke, du er nu en uhæderlig, løgnagtig idiot.

Blandt flere af mine drengevenner bruges det som et kompliment, når de kommenterer på hinandens scoringer. “Åh! Din spiller!“, kan de finde på at råbe, mens vennen står og snakker med en pige i baren (jeg kan hilse og sige, det er et turn-off, når man selv er pigen)…

Men hvad kan man forvente når f.eks. Paradise Hotel ruller over skærmen og sætter en ære i at være en ‘spiller’, der jo er kommet for at ‘spille spillet’, hvilket basically betyder at stikke så mange mennesker som muligt i ryggen og fraskrive sig alle former for integritet. Tillykke, du er nu landets værste forbillede – men hvad pokker? Når man kan blive #sponsored på Instagram bagefter, who cares about dignity..?

Derfor skal man prøve det på egen krop. Så man finder ud af, hvorfor man skal være varsom og ikke tage ‘spiller’ som et kompliment.

Psst! Vidste du at et knust hjerte kan være dødeligt? Det kaldes ”broken heart syndrome”, og beskriver den ekstreme psykiske belastning hjertesorg kan medføre. Et andet navn er ”takotsubo-kardiomyopati”, akut stress, der kan resultere i lammelse af hjertet.*

Selvom hjertesorg i de flestes tilfælde ikke er dødeligt, forstår jeg godt, at vi frygter det.
For det gør meget mere ondt end, hvad man kan læse sig til i dameblade. Det er som LEASY-reklamen med Jeanne og Luffe siger: “Det suger bare glæden ud af mig“, og det gør det – i lang tid. Ikke så underligt, at vi gerne vil undgå det og beskytte os selv.

Men hvordan beskytter man sig selv samtidigt med, at man gør sit bedste for sin elskede?

Sandheden er nok, at det kan man ikke. Hvor ihærdigt man end prøver, så er prisen for at elske risikoen for at miste. Så er det det værd? Nok ikke. Men kan man leve uden? Overhovedet ikke.

Pointen er bare – Man skal ikke fucke med andres hjerter for sjov, og hvis du gør det, så håber jeg, at du rent faktisk drukner med bly om benene… Eller at du i det mindste lige tænker dig om en ekstra gang.

Kærlighed kan ødelægge os, men det er det bedste i verden, når det ikke gør.

 

*Kilde: Is broken heart syndrome real? fra Heart.org

One Comment

  • Andrea Kadow

    Wonderful items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you are simply extremely great. I actually like what you have obtained right here, really like what you’re saying and the way in which in which you assert it. You make it enjoyable and you continue to take care of to stay it sensible. I can’t wait to learn far more from you. This is actually a wonderful site.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *